Παθολογία Ονύχων

Σεπ 16, 2021Ποδολογία

Διαταραχές στη δομή ονυχιαίας πλάκας,του περιονυχίου και της κοίτης του νυχιού.

Η ονυχιαία πλάκα είναι δυνατόν να παρουσιάσει εγκάρσιες και επιμήκεις αύλακες.Οι αύλακες αυτές αρχίζουν απο τη περιοχή της μήτρας του νυχιού και καταλήγουν στο ελέυθερο άκρο του.Διακρίνονται σε πολλαπλές και μονήρεις.
Αύλακες που οφείλονται σε τραύμα ή σε κύστες στη περιοχή της μήτρας του νυχιού,είναι μονήρεις με ιδιαίτερο πλάτος και βάθος .

Επιμήκεις Άυλακες

Με τη πάροδο του χρόνου,αγγειακές διαταραχές και νοσήματα όπως η ρευματοειδής αθρίτιδα οδήγουν σε ατροφία των νυχιών που έχει σαν φυσιολογικό αποτέλεσμα πολλαπλούς επιμήκεις αύλακες.
Οταν το φαινόμενο αυτό εντοπίζεται συμμετρικά και στους δύο αντίχειρες,ονομάζεται “μέση αυλακωτή ονυχοδυστροφία”

Εγκάρσιοι Αυλακες_ Γραμμές του Beau

Είναι αύλακες που ποικίλουν σε βάθος και εμφανίζονται είτε σε ένα είτε σε πολλά νύχια.
Το αίτιο μπορεί να είναι κάποια φαρμακευτική αγωγή ή συστηματικά νοσήματα.Εαν παρουσιαστούν σε ένα νύχι οφείλονται στην αναστολή ανάπτυξης του νυχιού στη περιοχή του επωνυχίου, ενώ συνεχίζεταιη ανάπτυξηστο περιφεριακό τμήμα(περιονύχιο).
Εμφανίζονται συνήθως 4-8 εβδομάδες μετά το υπέυθυνο αίτιο, που μπορεί να είναι τραυματισμός,οξεία παρωνυχία κ.α.
Επίσης παρατηρούνται στη περίπτωση που ένα άτομο συνηθίζει να προκαλεί τραυματισμό στη μήτρα του αντίχειρα με την ονυχιαία πλάκα του δείκτη και προκαλεί τοπική φλεγμονή.Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ονυχοτιλλομανία και δημιουργεί μία ιδιάζουσα μορφή εγκάρσιων αυλάκων που ονομάζονται δίκην “σανίδας πλύσης”(washboard nails)

Πηγή: Άτλας Ονυχοπαθολογίας-Ονυχοκομίας

Δημήτρης Ρηγόπουλος